středa 4. února 2015

Západné Tatry - Roháče


Skoro na konci októbra, pár dní pred uzavretím turistických chodníkov sa rozhodujeme navštíviť Západné Tatry a prevetrať naše pohorky v poriadnych horách. Bol som kedysi dávnejšie na Ostrom Roháči a tentokrát chceme prejsť trasu cez Brestovú, Salatín a Skriniarky do Baníkovského sedla.





Západné Tatry



Už ráno v Zuberci je poriadne mrazivé, modrá obloha dáva tušiť krásny deň a nás čaká veľký výlet. 



Dobrá nálada a slnečné počasie v nás budia chuť stúpať k výšinám.
 



Bezvetrie a slnečné lúče pôsobia, že často zastavujeme a v kľude si užívame mohutnosť hôr navôkol nás.


Snehu pomaly ale isto pribúda. Zatiaľ je naša cestička nenáročná, krásne biela a my ideme vyššie a vyššie ...


Stretávame len málo turistov. Títo dvaja sú kúsok za nami, vykračujú si po hrebienku a sú jedni z mála, s ktorými sa dnes míňame.


Vrchol Brestovej a čas svačinky na mieste s kruhovým výhľadom. Je veľmi veľmi príjemne, niekto pobehuje s chlebíkom v ruke, iný s fotoaparátom :-)


Katka vpravo dole mi trochu uteká a ja znova a znova vyťahujem fotoaparát a snažím sa zachytiť tú krásu všade okolo nás. 
A čaká nás poriadne stúpanie !


Hory, hory, hory... tiché a zádumčivé, snehom poprášené, hrdo sa týčiace k nebesám ...


Tak si vykračujem po náhornej plošine okolo Salatína, Katka šlape kus predo mnou, keď zrazu na mňa volá. Prichádzam k nej a hovorí, že videla skočiť kamzíka dole cez hranu skaly. Vo vytržení pobehujeme na hrane skalky a hľadáme kamzíka ...




A máme vskutku výnimočné šťastie!!! Sú dvaja, stoja tak 20 metrov od nás a vzájomne sa pozorujeme. Chvejem sa vzrušením, mám dostatok času si ich vyfotiť a ďakujem horám za takúto príležitosť. EXTRA ZÁŽITOK !


Výhľady sú skutočne veľkolepé !



Prechod Skriniarok je najnáročnejšou časťou trasy. Namrzlý sneh, zľadovatelé miesta a pár reťazí v nás budia rešpekt a kto má, na boty nazúva hroty. Opatrnosť je viac než na mieste.



Po úspešnom zdolaní predchádzajúceho ťažkého úseku je pred nami opäť ľahšia turistika a vrchol Spálenej.



Pred výstupom na Pachoľu odpočívame, občerstvujeme sa a znova a znova sa dosýtosti kocháme výhľadmi na okolité vrcholky hôr.
 




V pozadí vrchol Baníkova a Tri kopy, cez ktoré sme pôvodne chceli v rámci dnešnej trasy prejsť tiež, no kvôli snehu a náročnejším podmienkam to dnes nestíhame.



Tak to máme za sebou ! Toto všetko sme dnes prešli.



Západné Tatry - október 2014, Vladin a Katka

Žádné komentáře:

Okomentovat