pátek 15. září 2017

Backcountry Oslava...ehm, tedy údolím řeky Oslavy



Teplé léto nás lákalo pod širák. Tip na výlet údolím řeky oslavy z Velkého Meziříčí do Brna nám dali hnedle dva kamarádi, Michal a Tomáš, se kterými jsem doladila podrobnosti trasy. A jako guidové se osvědčili. V prvním termínu nás zradilo počasí, ale druhý už vyšel.


 Hned v prvním vlaku bylo veselo díky svéráznému průvodčímu na trase Hodonín - Brno. Dva přestupy v Brně a Studenci jsme zvládli s Českými drahami na jedničku.


V posledním vlaku jsme koukali, jaká pěkná místní lokálka pro nás přijela a Vladko objevil prázdné zadní kolo. Blížilo se poledne, vedro i žízeň byli veliké. Ve Velkém Meziříčí jsme tedy akorát sjeli k pivovaru a u vychlazeného malého pivka sledovali Vladův zápas volným stylem se zadním bezdušákem. Po doplnění zásob v Kauflandu jsme lehce po poledni vyrazili konečně na cestu.


Díky chlapcům, kteří se "ňugali", jsem se opět naučila nové slovenské slovíčko. S Marťou jsme je na prvních deseti kilometrech z plánované stovky ztratily asi třikrát.


Když jsme se vracely za nimi potřetí a našly jsme je u vody, na lavičce pod stromem, tak jsme aspoň nohy smočily v chladivých vodách Oslavy. Poprvé. 


Vedro pokračovalo a my se výletním tempem posouvali po plánované trase tak 4x pomaleji než jsem plánovala, ale v tu chvíli už to nikomu nevadilo.


Chytla nás letní bouřka, kterou jsme přečkaly v pohodlném přístřešku fotbalovo-hokejovo-multifunkčního hřiště. Pesimistická rosnička naší výpravy sice věštila bouřkový Armagedon a vysledovala, že právě nad místem našeho odpočinku se jako v Bermudském trojúhelníků potkaly a zastavily bouřky ze čtyř světových stran a bouřily, ale po půlhodince čekání se v bouřkových mračnech objevilo slunečné okno, a my pokropenou krajinou vyrazili dále.


V Náměšti nad Oslavou jsme využili báječného zázemí nádražní stanice a tátošíky vyfešákovaly. Vladinův Whyte je krásně opečováván 😉


I jezdci si přišli na své a řádně doplnili tekutiny na celou noc.


Sice se těžko vstávalo z příjemné hospůdky, ale slunce neúprosně ustupovalo za obzor a bylo potřeba za světla najít ten správný pokoj v tom hotelu s tisíci hvězdami. Dámská část výpravy si neodpustila podvečerní říční očistu, ačkoli závěrečný výstup na ostroh nad řekou smazal rozdíl mezi řekou osvěženými lepými děvami a čuníky velice rychle 😀


Ohníček a véča na něm připravená dokonaly celodenní dílo zkázy a odér potu, bláta, zatuchlých fusek doplnila vůně připečených špekáčků. 


Štěkající srnec, řítící se v noci lesem, nás akorát tak připravil na nádherné ranní divadlo. Tak jsme aspoň jednou stihli i východ sluníčka.


Teda někteří.....


A protože už jsme nikam nespěchali a plány byly v čudu, tak jsme si ještě pěkně pospali. Nikomu se moc z pohodlných pelíšků nechtělo. 


Inu po vydatné snídani, kdy jsme zjistili, že jsme objevili druhou cihličku slaniny omylem přibalenou do baťůžků navíc, jsme vyrazili nad Oslavou po fajnových stezkách. Suchý listnatý les se přelil do vlhkých, pralesových údolí a my narazili na další parádní místo k bivaku.


Ráno bylo pošmourné, ale čím více jsme se opět přibližovali k řece, tím více sluníčka se ukazovalo. A my už zase vyhlíželi místa ke koupání.


Pohodovou trasu po luxusních přírodních trailech jsme si zpestřili ferratovou vložkou. Navržená zkratka oproti původní trase byla dobrodružná. Koleňáci mně jako traséra pěkně proklínali.


Následující úsek byl opět luxusním pojezdem s neuvěřitelným výhledem, často doprovázený lehkými závratěmi.


Řeka se pod námi klikatila....


...a my se kochali....


...tak tady je společná "vrcholová"...Vladko, Marťa, Kačka a Miša....


Z vyhlídek jsme fičeli opět dolů k řece a narazili na lidmi opuštěné rameno řeky. Chladili jsme se, blbli jsme, prasátka jsme házeli u těch pár temp, která jsme v proudu zvládli.


Tip na návštěvu Oslavanského zámku, kde je místní pivovárek, byl vynikající. 



Projeli jsme se ještě do Ivančic a připomněli si, že se opravdu na kole nevyplatí jezdit moc rychle.


Do vlaku by taková prasátka nepustili, tak jsme se ještě trošku opláchli u Stříbského mlýna. 


..a mega spokojení a příjemně unavení s backcountry ňugačkou okolo řeky Oslavy jsme vyrazili k vlaku.

Žádné komentáře:

Okomentovat