čtvrtek 1. září 2016

Splavovanie rieky Salza

Tak ma po čase napadlo, zase si splaviť nejakú rieku. Nechcel som nič na veľa dní a ani príliš ďaleko. Po hľadaní na internete sa rozhodujem pre cestovku RA Zlín, ktorá má v ponuke víkendový zájazd na rakúsku rieku Salzu. Podľa popisu to je aj pre začiatočníkov a málo skúsených, nástupné miesto je aj v Brne a tak nás prihlasujem.




Dodávka nás naberá v piatok neskoršie poobede u Ikea v Brne a je pred nami celkom dlhá cesta, keď na mieste máme byť asi o 22:00.
Ešte v ČR zastavujeme na večeru a potom už jedeme až do dedinky Wildalpen, kde prichádzame už za tmy a tak nás dnes čaká už len rozloženie stanu, trochu popíjania, trochu pokecu s ďalšími účastníkmi a ideme spať.


Ráno je vcelku čerstvo a obloha zatiahnutá, no postupne sa ukazuje slnko a po raňajkách to vyzerá na krásny deň.
Balíme si veci do lodi a dodávkou sa presúvame asi 15km od kempu proti prúdu rieky.




Tam dostávame inštrukcie a hneď nato rozbalujeme nafukovacie kánoe Rio, obliekame neoprény a ďalšiu výbavu. Voda v rieke je naozaj chladná-vraj má tak 8-10 stupňov. Rýchle zoznámenie s člnom a riekou a už si pádlujeme pekne po prúde.





Je teplúčko, tak príjemne a pomaly splavujeme. Občas sa urobí prestávka buď len tak, alebo pred miestami, kde treba dbať zvýšenej ostražitosti a vtedy dostávame pokyny, ako a kade je najlepšie daný úsek prejsť.




Rieka má nádhernú zelenkavú a čistú vodu, miestami tečie pomaličky a miestami veľmi svižne. 







 Nechýbajú pereje, z vody trčia obrovité kamene a v lodi sa treba obracať, aby sme to zvládli.
Takýchto úsekov je tam veľa, je to zábavné a vzrušujúce a tak hoci sme pôvodne mali končiť v našom kempe, pokračujeme ešte ďalej.
 







Po vylodení ešte k večeru vybehneme na priľahlý kopec a zhora pozeráme na rieku a okolitú krajinu. 
Sme mierne unavení, no veľmi spokojní, nádhernou riekou nadšení a tento zážitok rozhodne doporučujeme!

VODE ZDAR!

Žádné komentáře:

Okomentovat